Thursday, November 22, 2018

Tu stii cum sa ai grija de ficatul tau?


Protejarea sanatatii ar trebui sa reprezinte o preocupare pentru fiecare dintre noi, insa, din pacate, multe din actiunile noastre ne altereaza treptat starea de sanatate. Cu siguranta, putini dintre noi constientizeaza cat de importante sunt toate organele corpului, iar aici putem aminti ce rol esential joaca ficatul in sistemul nostru digestiv. Asadar, tot ce consumam, de la mancare, la bauturi sau medicamente este filtrat de ficat, motiv pentru care este de la sine inteles ca alimentatia este importanta. Ficatul are mai multe roluri, iar aici putem aminti de decompunerea grasimilor din mancarea consumata, depozitarea glucozei sau oferirea energiei atunci cand este necesara.

Protectia ficatului nu este deloc complicata, iar totul ar putea incepe prin evitarea consumului de bauturi alcoolice intrucat acestea afecteaza celulele ficatului, iar in cele din urma pot duce pana la aparitia cirozei, o afectiune mortala. Conteaza mult si alimentatia, care trebuie sa fie echilibrata si sa contina cat mai multe fructe si legume, iar in programul nostru ar fi ideal sa includem cat mai multe activitati sportive. Totusi, ar trebui sa evem in vedere si anumite medicamente, intrucat unele pot avea efecte secundare, care atrag probleme la nivelul ficatului. Totusi, majoritatea sunt prescrise de catre medic, iar acesta stabileste dozajul in functie de fiecare pacient in parte. Unele medicamente pot fi periculoase pentru ficat chiar prin simpla administrare, pe cand altele pot reprezenta o combinatie de evitat cu alcoolul, iar aici totul tine de informarea fiecarei persoane.

De asemenea, oricine ar trebui sa stie cum sa se fereasca de hepatita in conditiile in care aceasta este o afectiune care isi lasa amprenta asupra ficatului. Bineinteles, exista mai multe tipuri de hepatita, iar aici putem aminti de hepatita A, care se poate capata prin simplul consum al apei sau mancarurilor contaminate, insa aceasta se poate preveni cu ajutorul unui vaccin. In schimb, hepatita B si C se raspandesete rapi in organism prin fluidele corpului, iar pentru a controla riscurile, este important ca periuta de dinti si aparatele de ras sa nu fie impartite cu alte persoane. Mai mult, se recomanda controlarea numarului de parteneri, iar la orice contact sexual ar trebui sa se foloseasca prezervativul. Pentru hepatita C nu exista inca vaccin, dar exista pentru hepatita B, impotriva careia ne putem proteja.

In plus, este ideal sa ne testam ocazional intrucat de cele mai multe ori problemele ficatului nu vin la pachet cu simptome, asa ca afectiunile se pot instala si dezvolta in liniste, urmand ca mai apoi tratarea bolilor sa devina mult mai complicata. Protejarea ficatului si a intregului organism trebuie sa fie o prioritate pentru orice persoana, iar in acest sens trebuie sa ne adaptam stilul de viata in mod corespunzator.